Endo Seminar-I
De biomechanische kanaalpreparatie
Een optimale endodontische opening en het creëren van een glijpad zijn voorwaarden voor een geslaagde kanaalbehandeling. Dit wordt tijdens de cursus uitgebreid behandeld en geoefend.
- 1 dag
- Al geweest, andere data beschikbaar
- 7 KRT punten
- 0,-
Onderwerpen
- Indicatie prepareersystemen
- Nikkeltitaniuminstrumenten versus staalinstrumenten
- Ontwerp endodontische opening
- Scouting van de wortelkanalen
- Apicaal glijtraject
- Handirrigatie, ultrasoon en sonisch
- Spoelprotocollen
- Receptuur spoelvloeistoffen
Over deze cursus
De preparatie van wortelkanalen is doelmatig, efficiënter en veiliger door het gebruik van nikkeltitanium instrumenten. Deze instrumenten worden tegenwoordig gehanteerd in specifiek aangedreven hoekstukken. De bewegingen kunnen schavend, vijlend of roterend zijn. De volledige reiniging van het pulpastelsel schept de voorwaarde voor het kunnen aanbrengen van een goed sluitende wortelkanaalvulling. Dat is de basis voor een duurzame restauratie van het betreffende element. De wortelkanaalpreparatie speelt hierin een cruciale rol. Het prepareren van wortelkanalen heeft immers als doel ruimte te creëren voor het diep apicaalwaarts plaatsen van een irrigatiesysteem en daarmee de reiniging van het kanaal.
Met de preparatie wordt bovendien een vorm gecreëerd die met de huidige vultechnieken volledig kan worden gevuld. Bij de vormgeving wordt zo min mogelijk dentine opgeofferd om verdere verzwakking van het element te voorkomen en langdurig succes te waarborgen. De specifieke klinische toepassing van de prepareer- en reinigingsmethodieken zal uitgebreid worden besproken en geoefend in deze 1-daagse hands-on cursus. Het accent zal liggen op de toepassing ervan bij de endodontische opening, de anatomie en het apicale glijtraject. In deze compacte cursus leer je om voorspelbaar goede resultaten te behalen en te voorkomen dat de instrumenten breken bij de wortelkanaalpreparatie. Met veel vertrouwen, comfort en plezier kan je de biomechanische preparatie direct toepassen in je praktijk.
Doelgroep en niveau
Deze cursus is geschikt voor tandartsen. Het niveau van de cursus is afgestemd op deelnemers die als tandarts algemeen practicus werken. Zij hebben voldoende ervaring met de wortelkanaalbehandeling maar willen hun kennis en vaardigheden verbeteren voor meer efficiëntie en een voorspelbaarder resultaat.
Duur van de cursus
Het betreft een 1-daagse cursus.
De cursus begint om 09.00 uur en eindigt omstreeks 17.30 uur.
Zelfstudie
Voorafgaand aan de cursus ontvangen de deelnemers een paar artikelen met het verzoek dit voor aanvang van de cursus te bestuderen. Dit vergt maximaal 1 uur.
Deze cursus heeft 27 keer eerder plaatsgevonden en heeft van de cursisten een gemiddelde beoordeling gekregen van 8.7 gebasseerd op 109 beoordelingen.
Walter van Driel Tandarts-endodontoloog NVVE
Walter van Driel heeft ruim 30 jaar ervaring in het geven van (klinisch) onderwijs. Naast het geven van onderwijs is Walter werkzaam in zijn praktijk voor endodontologie in Den Haag.
Michaël Smulders Tandarts
Michaël Smulders is in 1986 afgestudeerd. Sinds 1990 heeft hij een algemene praktijk in Den Haag. Samen met Walter van Driel heeft hij in 2010 het CIDE opgericht.
Herman Schaefer Tandarts-endodontoloog NVVE
Herman Schaefer studeerde in 1981 af aan de Universiteit van Groningen. Herman specialiseerde zich in de Endodontologie aan het ACTA van 1995 t/m 1998. Sinds die tijd is hij werkzaam in zijn eigen praktijk voor Endodontologie in Den Haag.
Leerdoelen
- De voor- en nadelen van NiTi instrumenten kunnen benoemen
- Het kunnen maken van een juiste endodontische opening voor het gebruik van NiTi instrumenten
- De oorzaken van instrumentbreuk kunnen benoemen en hoe dit is te voorkomen
- Het kunnen prepareren van kromme wortelkanalen met rotary- en reciprocating vijlen
- Het kunnen reinigen van wortelkanalen met sonische- en ultrasonische technieken